Sealen

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken. Bij de een zijn deze groefjes dieper dan bij de ander. Vaak zijn vooral de diepere groeven moeilijk schoon te poetsen, waardoor de kans dat er gaatjes ontstaan groter is.

Door de kauwvlakken te ‘sealen’, worden ze als het ware verzegeld tegen bacteriën en dus ook tegen gaatjes. Daarbij wordt een wit of doorzichtig laagje kunsthars in de groeven van de kiezen aangebracht.

Deze laag kan jarenlang blijven zitten en is niet te zien. Het sealen heeft geen effect op de kauwfunctie, dus naderhand zal uw kind niet merken dat de kiezen geseald zijn.

Hoe werkt het?

  • De tandarts of preventieassistente maakt de kies goed schoon.
  • Om de lak goed te laten hechten, worden de groefjes en putjes in het glazuur ‘geëtst’ (opgeruwd) met een zure vloeistof of gel. Deze etsvloeistof wordt na een korte inwerktijd weggespoten of opgezogen. Aan kinderen leggen we vaak uit dat we wat shampoo op de kies moeten aanbrengen om hem echt goed schoon te krijgen.
  • De behandelaar brengt met een instrument of kwastje de laklaag op de kies aan. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes. Hierbij is het heel belangrijk dat het goed droog is in de mond, anders hecht de lak niet goed. Daarom krijgt het kind vaak watjes in de mond.
  • Met een blauwe lamp wordt de lak vervolgens hard gemaakt.
  • De behandelaar controleert of de lak goed is aangebracht.

De behandeling doet geen pijn en duurt maar een paar minuten per kies, maar het kan in het begin wel een beetje een vieze smaak afgeven.

We nemen de tijd om de behandeling goed uit te leggen en rustig uw kind te begeleiden tijdens de behandeling. Daarom wordt de behandeling ook regelmatig bij de preventieassistente ingepland. Zij is hiervoor speciaal opgeleid.

Sealen vindt bij voorkeur plaats vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen.

Sealen vindt bij voorkeur plaats vlak na het doorbreken van de blijvende kiezen. Dit is gemiddeld rond het zesde levensjaar. Maar sealen kan altijd effectief worden toegepast bij kinderen.

In enkele gevallen wordt het gebit van volwassenen ook geseald, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Wij zullen u adviseren wat het beste is en of het zinvol is om het gebit te sealen.