Protheses
Kunstgebit, frame of plaatje
Een uitneembare prothese (kunstgebit) is een van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. De volledige prothese wordt toegepast bij het ontbreken van alle tanden of kiezen.
Soms is het noodzakelijk om door middel van implantaten meer houvast te creëren in de mond voor de prothese, dan noemen we het een klikgebit.
Als u een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een gedeeltelijke prothese ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de gedeeltelijke prothese ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf.
Zonder de gedeeltelijke prothese gaan de natuurlijke tanden namelijk scheef staan of kunnen ze zich verplaatsen.
Afhankelijk van het materiaal waaruit de gedeeltelijke prothese wordt vervaardigd, wordt een gedeeltelijke prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.
- Tandbederf: een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen.
- Cosmetisch: grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uitzien. Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.
- Ongeluk: tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk.
- Ontbrekende tand: om diverse redenen kan er een tand ontbreken. Er wordt dan eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon.
De behandeling
1. De eerste afdruk
Eerst worden er voorlopige afdrukken gemaakt met standaardlepels. Van deze afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt en daarop wordt een individuele lepel vervaardigd. Met deze precies passende lepel wordt in de volgende afspraak een tweede afdruk genomen.
2. De individuele afdruk
De individuele afdruk wordt eerst voorzien van een zogenaamde randopbouw. Dit is een laag harde wax die de overgangen markeert en de spieraanhechtingen aangeeft. Onder lichte druk en overmaat wordt dan een precies afdrukmateriaal gebruikt voor de definitieve afdruk. De spieren worden tijdens het uitharden gemanipuleerd, muscle trimming, om de meeste bewegingen te imiteren.
Hiervan wordt het tweede model vervaardigd. Dit is het model waarop nu gewerkt zal worden en waarop uiteindelijk de prothese gemaakt zal worden. Nu wordt door de tandtechnicus een beetplaat gemaakt. Hiermee bepaalt de tandarts de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Dit wordt beetbepaling genoemd.
3. Beetbepaling
Op de beetplaten wordt de middellijn aangegeven en met behulp van de waswallen op de beetplaten wordt de beethoogte bepaald. Deze moet correct zijn, want als de ‘beet’, de totale afstand tussen onderkaak en dichtbijten, te hoog of te laag is, krijgt u problemen met functioneren en ziet het er niet fraai uit.
Ook de relatie tussen onder- en bovenkaak wordt vastgelegd in de was. Tevens wordt er samen met de patiënt een kleur uitgekozen en bespreken we de wensen over de vorm van de tanden. Bij de volgende afspraak kan het geheel dan gepast worden.
4. Passen in was
In deze afspraak wordt gekeken of de relatie tussen onder- en bovenkaak klopt en wordt gecontroleerd of het midden juist is vastgesteld en de esthetiek (het uiterlijk) naar wens is.
Als alles in orde is en de patiënt tevreden is, kan de prothese geperst worden.
5. Plaatsen
Het kunstgebit is nu helemaal klaar! Houd er rekening mee dat het een aantal dagen kan duren voordat de prothese zich echt goed vastzuigt in de mond.
6. Nazorg
Een nieuw kunstgebit is altijd even wennen. Er kunnen pijnlijke plekjes ontstaan, deze zijn echter eenvoudig te verhelpen door de tandarts. Daarom zien wij u graag daags na het plaatsen terug om te kijken hoe het met u gaat.
Schroom ook daarna niet om bij last contact op te nemen. Het is aan te bevelen het kunstgebit wel in te houden, zodat we kunnen zien waar zich de drukplekjes bevinden.
Voor het vervaardigen van een gedeeltelijke prothese heeft u ongeveer een gelijk aantal afspraken nodig. De stappen zullen echter iets verschillen van bovenstaande uitleg.
Schoonmaken en dragen prothese
Een prothese moet goed onderhouden worden en regelmatig (dagelijks) gepoetst. Er zijn speciale protheseborstels en schoonmaken gaat heel goed met vloeibare (hand)zeep. Gebruik liever geen tandpasta, want dit is te schurend voor uw prothese.
Het tandvlees kunt u poetsen met een normale tandenborstel en eventueel wat tandpasta.
Het is beter om de prothese ‘s nachts uit te laten, zodat het weefsel zich kan herstellen. U kunt dan de prothese het beste droog bewaren in een bakje.