Kronen en bruggen
Kroon
Een kroon is een speciale overkapping van Zirconium of Lithiumdisilicaat (soms nog van metaal of porselein), die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon.
Wij zorgen ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het één natuurlijk geheel en past het goed in uw mond.
Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon:
- Tandbederf: een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen.
- Cosmetisch: grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uitzien. Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.
- Ongeluk: tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk.
- Ontbrekende tand: om diverse redenen kan er een tand ontbreken. Er wordt dan eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon.
Door een kroon kan bij vergevorderd tandbederf (cariës), na een wortelkanaalbehandeling of een ernstige beschadiging, ondanks veel verlies van (weefsel)structuur, de tand of kies behouden blijven. Een kroon herstelt de functie en esthetiek van de tand of kies.
Brug
Een brug is een van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een (of meer) kunsttand(en) en twee of meer kronen) wordt verankerd aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden.
De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet en is niet door uzelf te verwijderen.
De brug kan uit verschillende materialen worden vervaardigd. Afhankelijk van de locatie en de functie van de brug zullen wij u een bepaald materiaal adviseren. De kleur van de brug kan worden aangepast aan de kleur van uw natuurlijke tanden.
De behandeling
De behandeling van een kroon of een brug zijn min of meer vergelijkbaar. De duur van de behandeling hangt af van de beschadiging van de tand en of er eerst een voorbereidende behandeling van de tand moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld met een vulling of wortelkanaalbehandeling.
Als een groot deel van de tand ontbreekt, wordt de kroon soms met een stift in het wortelkanaal vastgezet.
De tandarts zal een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt meestal met een verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Daarna zal de tandarts een scan van de elementen maken (of eventueel met behulp van zacht materiaal een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden maken).
Soms wordt er gebruikgemaakt van een dun draadje om het tandvlees van de kies af te houden, zodat de scan nauwkeurig kan worden gemaakt. Een tandtechnicus gebruikt de scan om de kroon digitaal te ontwerpen, zodat deze de juiste hoogte en vorm krijgt.
Tijdelijke kroon of brug
Totdat de definitieve kroon of brug klaar is, wordt er een tijdelijke kroon of brug over uw tand of kies geplaatst. U kunt met een tijdelijke kroon gewoon eten en kauwen, maar de tijdelijke kroon is niet zo sterk als de definitieve kroon.
Plaatsen definitieve kroon of brug
Als de definitieve kroon of brug wordt geplaatst, zal de tandarts een paar kleine handelingen verrichten om er zeker van te zijn dat u goed kunt bijten. De kroon wordt eerst gepast en daarna vastgemaakt met een speciaal daarvoor bestemd cement. Vaak doen we dit onder rubberdam, een soort regenjasje, waardoor er geen vocht bij de desbetreffende kies kan komen.
Doet de behandeling pijn?
De tandarts zal u voor de behandeling verdoven. Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen.
Levensduur kroon of brug
De kroon of brug blijft, afhankelijk van de gezondheid van de tand of kies die eronder zit, vele jaren zitten. Het is belangrijk om te weten dat een kroon de kies niet volledig ongevoelig maakt voor tandbederf. De kies moet dus goed worden schoongehouden. De tandarts zal u hierover adviseren.
Losse kroon of brug
Het is mogelijk dat het cement waar de kroon mee is vastgemaakt loslaat, waardoor de kroon van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact met ons op en bewaar de losgekomen kroon of brug goed. De tandarts kan uw kroon dan opnieuw vastmaken.
Ook als de brug niet lekker zit of als er een ander probleem is, schroom dan niet om contact op te nemen met ons. Wij kunnen dan kijken hoe we uw ongemakken kunnen verhelpen.