Gebitsbeschermer

Bij een aantal sporten bestaan risico's voor sportblessures en ongevallen. Een ongeval met de tanden kan leiden tot het afbreken, los gaan staan, verplaatsen of uitgeslagen worden van één of meerdere tanden.

De tandarts dient dan een tijdrovende en kostbare behandeling uit te voeren om de tanden te redden, maar helaas lukt dat lang niet altijd. Daarom is het beter om deze problemen te voorkomen door tijdens het sporten een gebitsbeschermer te dragen. Bij bepaalde sporten is dit zelfs verplicht.

De gebitsbeschermer

Een gebitsbeschermer is een soort hoesje van zachte en harde kunststof dat over de tanden in de bovenkaak wordt geplaatst. De kunststof is enkele millimeters dik, sterk en meestal doorzichtig. De voortanden komen ideaal gesproken met de voorkant niet tegen de gebitsbeschermer aan waardoor een soort airbag-effect ontstaat.

De gebitsbeschermer vangt de klap op en verdeelt de kracht van de klap in eerste instantie over alle kiezen waardoor de kracht die op de tanden terecht komt uiteindelijk minimaal is. Doordat de kracht verdeeld wordt, zal de kracht die op één enkele tand komt meestal zó klein zijn dat er geen schade optreedt.

Als er ondanks het dragen van een gebitsbeschermer toch een tand wordt uitgeslagen, dient de gebitsbeschermer als een vangnet waardoor de uitgeslagen tand niet zoek kan raken. De tand kan dan weer in de kaak worden teruggeplaatst.

Het is een fabeltje dat je door het dragen van een gebitsbeschermer bij een forse klap alle tanden kwijt raakt in plaats van één tand.

Soorten gebitsbeschermers

Er bestaan drie soorten gebitsbeschermers: kant- en klare gebitsbeschermers, voorgevormde gebitsbeschermers (warm-water-beschermers) en exact passende gebitsbeschermers.

Wij raden u aan een exact passende gebitsbeschermer te laten vervaardigen. Deze geeft de beste bescherming en zit daarnaast een stuk prettiger dan de andere twee modellen, waardoor het dragen van het bitje minder vervelend is en het ademen tijdens het sporten niet belemmerd wordt.

Behandeling

Het maken van de gebitsbeschermer bestaat uit twee stappen. De eerste afspraak worden er afdrukken van het gebit gemaakt, het zogenaamde happen. Bij de tweede afspraak is de gebitsbeschermer al klaar en krijgt u hem mee naar huis, nadat we hebben gekeken of deze helemaal goed zit.

In verband met beperkte bezetting (door zwangerschapsverlof) zijn wij de komende weken op de donderdagen beperkt telefonisch bereikbaar.
This is default text for notification bar